Tannbyll

Tannlegevakt

Tannbyll

Tannbyll er en lomme av puss som skyldes en bakteriell infeksjon. Årsaken til tannbyll er som regel bakterier som finner veien til tannens nervekammer gjennom et hull. Det kan også oppstå rundt en visdomstann hvor bakterier hoper seg opp i tannkjøttet rundt tannen. En tannbyll er som regel meget vond og ubehagelig og bør behandles snarest.

Tannverk og tannbyll kan som regel forhindres ved god hygiene og regelmessige besøk til tannlegen. Vi anbefaler alle å gå regelmessig til undersøkelse hos tannlegen. En tannbyll forekommer vanligvis som et resultat av et ubehandlet hull, en skade eller gamle og ødelagte fyllinger. Bakteriene går gjennom et hull eller en sprekk i tannen og sprer seg helt ned til roten. Den bakterielle infeksjonen kan forårsake hevelse og betennelse på tuppen av roten.

Tannlegen behandler byllen ved å tømme den og tannen kan som regel reddes ved en rotkanalbehandling. I noen tilfeller må tannen trekkes. En ubehandlet tannbyll kan føre til alvorlige og livstruende komplikasjoner.

Timebestilling

Velg det som passer.

Symptomer og tegn på tannbyll

  • Kraftig, intense og bankende tannverk som kan stråle ut i kjeve, nakke eller øre
  • Følsomhet for varme og kulde
  • Ømhet og ubehag ved tygging
  • Feber
  • Hevelse i ansikt eller kinn
  • Hovne lymfeknuter under kjeven eller i nalken
  • Dårlig smak og vond lukt fra munnen

En tannbyll vil ikke gå bort uten behandling. Det hender at tannbyllen brister eller sprekker- da kan smertene minke betydelig, men man trenger fortsatt behandling. Hvis tannbyllen ikke tømmes og forblir ubehandlet kan infeksjonen spre seg til kjeven og andre kritiske områder av hodet og nakken. Det kan i verste fall utvikles sepsis – en livstruende infeksjon som spres gjennom hele kroppen.

Hvis du har svekket immunforsvar og du ikke søker behandling øker risikoen for spredning enda mer.

Vi tilbyr time samme dag ved akutt behov. Da undersøker vi tennene dine og utfører smertelindrende behandling. Har du tannlegeskrekk så gi oss gjerne beskjed om dette når du tar kontakt så gir vi deg den hjelper du trenger og behandler deg etter dine ønsker helt smertefritt.

Bestill time i Arendal

Strandgaten 2

Bestill time i Froland

Frolandssenteret 1B